Historiaa Merkkihenkilöitä Kartta Nähtävyyksiä Vuoksenranta museossa Vuoksenrannan verkkolöytö
 

Vesa Järvinen
museonhoitaja
Itä-Hämeen museo
Koskipää
19600 HARTOLA
puhelin 0440 77 0149 tai (03) 716 1252

 

Itä-Hämeen museon Vuoksenranta-osasto uudistuu vuoden 2024 aikana. Osasto muuttaa ison remontin jälkeen kartanon päärakennuksen toisesta kerroksesta punaiseen piharakennukseen. Näin saamme ajanmukaiset näyttelytilat, paremman valaistuksen ja esteettömän kulun tilaan.

Vuoksenranta-osaston avajaisia juhlitaan seuran vuosikokouksen ja perinnepäivän yhteydessä lauantaina 28.9.2024.

 

 

Vuoksenranta-osasto Itä-Hämeen museossa

Itä-Hämeen museo sijaitsee Hartolassa Koskipään kartanon rakennuksissa. Kartanon päärakennuksen yläkerrassa sijaitsee Vuoksenranta-osasto. Kokoelmat on koottu Itä-Hämeen museoon, koska pääsääntöisesti vuoksenrantalaiset asutettiin Itä-Hämeen alueelle: Hartolaaan, Pertunmaalle ja Sysmään sekä Asikkalaan.

Vuoksenranta-osasto esittelee Vuoksenrantaseuran kanssa yhteistyössä koottua esineistöä Vuoksenrannan pitäjästä - Karjalan kannakselta. Esineistöä on koottu 1970-luvun alusta lähtien ja museo ottaa vastaan jatkuvasti aiheeseen liittyvää materiaalia, myös sellaista esineistöä, joka liittyy
asutustoimintaan ja elämiseen uudella kotiseudulla. Esineistöstä 95 prosenttia on lahjoitettu museon kokoelmiin.

museo__evakkokuorma

Osastolla on esillä mm. nelipyöräiset vankkurit ilmentämässä evakkokuormaa, käsitöitä, puuesineitä, kalastusvälineitä ja kirkollistaesineistöä. Lisäksi museoon on talletettu arkistoaineistoa, joka liittyy vuoksenrantalaisiin ja Vuoksenrantaan.

Tilkkupeitto Vuoksenrannasta

 Itä-Hämeen museossa Koskipään kartanon yläkerran Vuoksenranta-osastossa on esillä täkki. Täkki on tehty tilkuista päiväpeitoksi. Hartolassa sijaitsevan museon kokoelmiin Vuoksenranta-osastoon peiton on lahjoittanut Aili Ruponen. Museon kokoelmaluettelo tunnistaa täkin numerolla 2664:3.

Museon luettelo sisältää peitosta tiedon, jonka mukaan tilkkupeiton on valmistanut vuosien 1896-1897 aikana Anna Kuisma. Tuolloin ei Vuoksenrannan kuntaa ja seurakuntaa vielä ollut, vaan alue oli osa Antreaa.

Antrean seurakunta syntyi vuonna 1724 Jääsken Venäjän puoleisesta osasta. Vuoksenrannan seurakunta syntyi vuonna 1919, ja Vuoksenranta puolestaan erosi Antreasta virallisesti vasta vuonna 1924 käsittäen Antrean kymmenen itäisintä kylää.

Tilkkupeiton valmistanut Anna Kuisma oli kotoisin Yllö-Jussilasta, joten tilkkupeiton hän valmisti luovutun Vuoksenrannan alueella. Peitto kulkeutui vuoksenantalaisten mukana evakkotaipaleella Suomeen ja lopulta päätyi Itä-Hämeen museon kokoelmiin.

Tilkut Anna Kuisma leikkasi isänsä Mikko Kuisman Pietarista ostamista kangaspaloista. Samoin peiton taustakankaan Mikko hankki Pietarista.

Kannakselta Yhdysvaltoihin muuttaneet kutsuivat näin ommeltuja tilkkutäkkejä Pietarin täkeiksi. Ja samanlaisia tilkkutäkkejä muuttajat tekivät myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Anna Kuisma avioitui Juho Yrjönpoika Ruoposen kanssa 25.7.1897. Juho Ruponen oli Vuoksenrannan Kuivaniemestä Ino-Notkolasta. Päiväpeitto oli käytössä heidän kodissaan.

Tilkkupeitto itsessään on neliönmuotoinen. Se on kooltaan 132cm kertaa 137cm. Tekijä, Anna Kuisma, on ommellut leikatut suorakaiteen muotoiset puuvillakankaiset suikaleet ristineliöiksi eri kokoisista suikaleista ja pitkänomaisista suorakaiteenmuotoisista tasakuvioista. Tilkut on ommeltu kiinni toisiinsa nurjalta puolelta.

Kuhunkin peitteen siksak-reunaiseen vinoneliökuvioon Anna Kuisma on ommellut seitsemän suikaletta. Kuviot muodostavat ruudukon, jossa yksiväriset, mustat ja beesit, vuorottelevat puna- ja sinikirjavien ksnassuikaleiden kanssa.

Etupuolella tilkkuja kiertää noin kymmenensenttiä leveä silkkikangas; Kaksi sivua on mustaa ja kaksi vastakkaista sivua on vaaleanvihreää silkkiä.

Jokaisessa peiton kulmassa on mustasta villalangasta tehty noin 15 cm pitkä tupsu. Tupsut roikkuvat peitosta noin viisi cm pitkistä palmikoiduista langoista.

Peiton toisella puolella on musta silkkikangas. Kangas on ajan kuluessa haalistunut ja muuttunut hauraaksi.

Luettelointitiedot:

Peiton on luetteloinut Aili Ruposen tietojen perusteella museon keskuskortistoon Vesa Järvinen vuonna 1985.

Kirjoittaja: Itä-Hämeen museon museonhoitaja Vesa Järvinen

 

 

 

 

© Vuoksenranta seura 2011-2024 Powered by NettiSite