VUOKSENRANTA-SEURA RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2019
Vuosi 2019 oli seuran 48. toimintavuosi. erovuoro
Hallitus
Päivi Virolainen, puheenjohtaja Sysmä (Korpilahti)
Pekka Kemppi, varapuheenjohtaja Sysmä (Karkeala), 2019
Esko Kiuru Helsinki (Kaskiselkä),2019
Kati Kuisma Hartola (Korpilahti), 2020
Armi Marklund Helsinki (Sintola), 2021
Irja Niilahti Hartola (Korpilahti), 2021
Eija Virolainen-Nurminen Sysmä (Oravankytö), 2019
Ossi Paappa Somero (Korpilahti), 2021
Liisa Röksä Joutsa (Härk`korpi),2020
Jouni Serjomaa Lappeenranta (Sintola), 2019
Matti Vanhanen Nurmijärvi (Sintola), 2021
Pirjo Virolainen-Kuisma, sihteeri Sysmä (Oravankytö), 2020
Antti Kuisma, taloudenhoitaja Helsinki (Karkeala)
Tiina Hölttä, myyntivarastonhoitaja Pertunmaa (Korpilahti)
Kuluneena vuonna hallitus kokoontui kolme kertaa. Lisäksi asioita on käsitelty sähköpostilla.
Kunniajäsenet
Kaisa Maasilta Lammi (Sintola)
Seppo Peltonen Asikkala (Karkeala)
Tauno Tonteri Pertunmaa (Korpilahti)
Kunniapuheenjohtaja
Martti Talja Lahti (Kaskiselkä) 1.10.2017 alkaen
Toiminnantarkastajina toimivat Juhani Kiuru ja Eero Talja sekä varalla Antti Mustonen ja Erkki Kiuru.
JÄSENET
Vuoden lopussa seuran jäsenrekisterissä oli 288. Vähennystä vuoden aikana oli -10. Seuran facebook-ryhmään kuului 295 henkilöä. Sähköpostiosoitteita on n. 200.
HUOMIONOSOITUKSET
Yrjö Sokka 90-v
Iris Saloranta 80-v
Maire Keltala 3.9.1924-30.9.2019 siunattiin Ähtärin kirkossa 19.10.2019. Muistotilaisuudessa oli paikalla pastori Antti Mustonen, joka laski seuran kukkatervehdyksen.
EDUSTUKSET
26.1.2019 puheenjohtaja Pertti Hakasen koollekutsumaan Karjalan Liiton järjestö-seminaariin osallistuivat kunniapuheenjohtaja Martti Talja, puheenjohtaja Päivi Virolainen ja sihteeri Pirjo Virolainen-Kuisma. Tilaisuudessa esiintyi jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen. Karjalan Liiton Vuoden karjalaiseksi kirjaksi julkistettiin Arvo Tuomisen ”Karjala – koko tarina”. Valinnan teki kunniapuheenjohtajamme Martti Talja.
Sukututkijoiden tapaamiseen Imatralla osallistuivat Jouni ja Terho Serjomaa.
Kirvun Pitäjäseuran kutsumana kunniapuheenjohtaja Martti Talja, puheenjohtaja Päivi Virolainen ja sihteeri Pirjo Virolainen-Kuisma osallistuivat lauantaina 9.2.2019 Lahden Upseerikerholla Antrean, Kirvun ja Vuoksenrannan yhteistyötapaamiseen.
Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ry:n vuosikokous 16.3.2019. Ei edustajaa.
28.4.2019 järjestettiin Kaskiselkä-Taljala koulupiirin tapaaminen. Esko Kiuru osallistui.
Karjalan Liiton kesäjuhlat vietettiin Hämeenlinnassa 14.-16.6.2019. Seurastamme kulkueessa olivat mukana Heikki Koljonen kyltin kantajana, Pirjo Virolainen-Kuisma ja Päivi Virolainen airueina sekä Hannu Virolainen lipunkantajana. Pitäjä- ja sukuinfot -pisteellä päivystivät Liisa Röksä, Eero Kainulainen, Pirjo Virolainen-Kuisma, Eija Virolainen-Nurminen, Pekka Kemppi, Irja Niilahti sekä Päivi ja Hannu Virolainen.
Kirvu-juhlaa vietettiin 7.9.2019 Orimattilan Kuivannolla. Seuraamme edusti juhlassa Eija Nurminen-Virolainen.
Antrea -juhla järjestettiin Lopella 21.7.2019. Seurastamme ei ollut edustaja.
Kamennogorskin (Antrea) kaupunkijuhlaa vietettiin 27.7.2019. Seurastamme ei ollut edustajaa.
Seuran puheenjohtaja Päivi Virolainen on osallistunut Vuoksen Säätiön kokouksiin, joihin molempien pitäjäseurojen puheenjohtajilla on osallistumisoikeus. Kunniapuheenjohtaja Martti Talja Lahdesta jäi pois Vuoksen Säätiön hallituksesta toimikausien tultua täyteen. Hänet kutsuttiin myöhemmin Vuoksen Säätiön hallituksen kunniajäseneksi. Hannu Virolainen Sysmästä on toiminut Vuoksen Säätiön hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Martti Taljan tilalle vuoksenrantalaisten edustajaksi Vuoksen Säätiön hallitukseen valittiin toimittaja Ari Ylä-Anttila (Helsinki, Kaskiselkä).
TALKOOMATKA VUOKSENRANTAAN
Siivoustalkoo- ja kotikylämatka toteutettiin yhteistyössä Antrea-Seuran kanssa 5.-8.6.2019. Talkoolaisia oli n. 30. Ripeä talkooväki siisti kirkon sisältä ja ulkoa juhlakuntoon sekä siivosi perinteisesti myös Leiposiin hautausmaan ja Noinmäen kirkonpaikan. Kotikylistä kohteina olivat Pöyryniemi, Sintola ja Oravankytö.
Talkootöiden yhteydessä uusittiin kirkon pääoven yläpuolella ollut ja huonoon kuntoon mennyt puinen risti metalliristiksi.
Vuoden talkoolaiset: 2011: Irja Anttonen, 2012: Kyösti Nikki, 2013: Vilho Ruponen, 2014: Martti Talja, 2015: ei valittu, 2016: Eila Salo ja Aira Kaislaoja, 2017: Yrjö Sokka, 2018: Esko Kiuru ja 2019: Kati Kuisma.
PITÄJÄJUHLA
Antrean ja Vuoksenrannan muistojuhlaa vietettiin 9.6.2019 Vuoksenrannassa. 75-vuotta oli kulunut siitä, kun vanhempiemme ja isovanhempiemme kodit jäivät viimeisen kerran sodan jalkoihin. Juhlaan osallistui 100 henkilöä Suomesta sekä kutsuvieraita Kamennogorskista ja kyläläisiä nykyisestä Vuoksenrannasta. Majoituimme Viipurissa hotelleissa Druzhba, Victoria ja Viipuri.
Ehtoollisjumalanpalveluksen Vuoksenrannan kirkossa toimittivat rovasti Irma Kalke ja pastori Antti Mustonen (saarna). Avustajina toimivat pastori Soile Kasi ja Anneli Heinola. Kanttorina toimi Sergei Andreev. Jumalanpalveluksessa kerätty kolehti jaettiin tasan pitäjäseuroille käytettäväksi muistopuistojen kunnostamiseen. Muistoseppeleen sankarihaudalle laski Martti Talja, airueinaan Pirjo Virolainen-Kuisma ja Päivi Virolainen. Terho Serjomaa lauloi Veteraanin iltahuudon.
Jumalanpalveluksen ja päiväjuhlan välissä nautittiin maittava kenttälounas (Pala ja Painike Oy, Sami Rounela).
Juhlapuheen piti Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen. Juhlapuheessaan hän totesi karjalaisuuden olevan osa Suomea nyt ja myös jatkossa. Samoin karjalaisuus on ollut keskeisessä osassa muodostamassa isänmaamme identiteettiä, ja että sen vaikutus on yksinkertaisesti lähtemätön. - Niin kauan, kun on olemassa Suomi ja suomalaisuus, on olemassa myös rajantakainen Karjala ja karjalaisuus, Hakanen muistutti.
Kamennogorskin varakaupunginjohtaja toi juhlaan kaupungin tervehdyksen. Juhlaa olivat kaupungin puolesta turvaamassa sekä poliisi että palokunta. Ivan Chernomorets järjesti paikalle äänentoistolaitteet.
Martti Talja esitti Vuoksen säätiön tervehdyksessä kiitoksen siitä, että vuoksenrantalaiset voivat kokoontua entisessä isänmaan osassa. – Tämä on ollut mahdollista hyvässä yhteistyössä suomalaisten ja venäläisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Toivottavasti voimme jatkaa karjalaista perinnettä edelleen sukupolvelta toiselle.
Juhlassa kuultiin Inkerin kirkon kanttori Sergei Andreevin musiikkiesityksiä. Juhlan juonsivat Vuoksenranta-seuran puheenjohtaja Päivi Virolainen ja Antrea-seuran puheenjohtaja Reijo Martikainen. Tulkkina toimi Riitta Salminen. Juhlaa tuki taloudellisesti Vuoksen Säätiö.
Sateen vuoksi Antrean kirkonmäellä heti aamulla pidettäväksi suunniteltu muistotilaisuus pidettiinkin vasta juhlan jälkeen kotimatkalla. Hartaudessa puhui rovasti Irma Kalke, laulettiin Suvivirsi ja laskettiin muistoseppeleet Antrean kirkon muistomerkille ja sankarihaudalle.
VUOSIKOKOUS JA PERINNEPÄIVÄT
Perinnepäivä-osuuden teemana oli tällä kertaa ”Karjalanpiirakka”. Koulun kotitalousluokassa pidetylle 2-tunnin piirakkakursille ilmoittautui 16 leipojaa. Ohjaajana toimi Raili Lehto Hartolasta. Kurssilaiset valmistivat sekä riisi- että perunapiiraita.
Lihakeittolounaan ja täytekakkukahvit serveerasi Koitin Kuppila, Vesa Järvinen.
Ennen kokouksen alkua Itä-Hämeen museon museonjohtaja Vesa Järvinen piti esityksen ”Naurispiirakasta karjalanpiirakaksi”. Martti Talja luovutti Vuoksen Säätiön kannustusstipendin TkT Panu Hiekkataipaleelle (äidin suku Kaskiselästä).
Vuosikokous ja perinnepäivä pidettiin Hartolan yhtenäiskoululla lauantaina 26.10.2019. Osallistujalistan mukaan paikalla oli 60 henkilöä. Kokouksen puheenjohtajana toimi Vuoksen Säätiön hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Hannu Virolainen Sysmästä ja sihteerinä seuran sihteeri Pirjo Virolainen-Kuisma Sysmästä.
Henkilövalinnat vuodelle 2020:
Puheenjohtajaksi valittiin Päivi Virolainen (Sysmä, Korpilahti).
Hallituksen erovuoroisista Pekka Kemppi (Sysmä, Karkeala) ja Eija Nurminen-Virolainen (Sysmä, Oravankytö) valittiin uudelleen.
Esko Kiuru ja Jouni Serjomaa olivat pyytäneet eroa hallituksesta. Esko Kiurun tilalle valittiin Taina Eskola (Heinola, Oravankytö) ja Jouni Serjomaan tilalle OlliSaarela (Hartola, Korpilahti).
Hallituksessa jatkavat Irja Niilahti (Hartola, Korpilahti), Kati Kuisma (Hartola, Korpilahti), Armi Marklund (Helsinki, Sintola), Ossi Paappa (Somero, Korpilahti), Liisa Röksä (Joutsa, Härk’korpi), Matti Vanhanen (Lepsämä, Sintola) sekä Pirjo Virolainen-Kuisma (Sysmä, Oravankytö).
Seuran toiminnantarkastajiksi valittiin Seija Halme ja Eero Talja sekä varalle Antti Mustonen ja Erkki Kiuru.
Seuran taloudenhoitajana toimii Antti Kuisma.
Varsinaisen jäsenen jäsenmaksuksi vahvistettiin edelleen 35 euroa. Tämä sisältää Karjalan Liiton v. 2020 jäsenmaksun 20 euroa, seuran osuus on 15 euroa. Perheenjäsenen erillinen jäsenmaksu poistettiin ja vapaaehtoinen lehtimaksu on jatkossakin 10 euroa.
Seuraava vuosikokous/ perinnepäivä järjestetään lauantaina 24.10.2020 Asikkalassa Vääksyssä Järvi-Hämeen OP:n kokoustilassa.
Karjalan Liiton pitäjätoimikuntaan valittiin edustajiksi puheenjohtaja Päivi Virolainen ja varalle varapuheenjohtaja Pekka Kemppi.
OPISKELIJA-APURAHAT
Vuoksen Säätiö myöntää hakemuksesta opiskelija-apurahan yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammatteihin valmistavissa oppilaitoksissa tutkinnon suorittaneille henkilöille, joiden isovanhemmat tai edeltävä sukupolvi on talvisodan syttyessä 1939 asunut Antrean tai Vuoksenrannan kunnassa. Kuluneena vuonna vuoksenrantalais-juurisista apurahan saivat: Sofia Biström, Eliisa Halme, Henri Korhonen, Janne Korhonen, Juho Kuisma, Outi Mähönen, Topi Ruponen, Vanamo Ruponen, Hanna Sipi ja Pinja Tupala. Apurahan saaneita oli kaikkiaan 34.
JULKAISUT JA MYYNTIVARASTO
Seuralla ei ollut uusia julkaisuja vuonna 2019. Myyntivaraston arvo oli vuoden lopussa myyntihinnoin 31.335 euroa.
Vuonna 2015 uuden ilmeen saanut Vuoksen Verkko -jäsenlehti ilmestyi joulukuussa ja postitettiin kaikille jäsenille. Lehden päätoimittajana toimi Marko Kekki Antrea-Seurasta. Lehden painos oli Vuoksenrannan osalta n. 350 kpl.
Jäsenkirjeitä postitettiin 2 (kesäkuussa ja syyskuussa). Edelleen pyritään keräämään sähköpostiosoitteita, jotta paperisten jäsenkirjeiden määrää ja postimaksuja pystyttäisiin vähentämään.
URHEILUTOIMINTA/ Vuoksenrannan Säde
Sysmän VI Suvisoutu oli 29.6.2019 Sysmän Suopellon satamassa Vuoksenrannan joukkueen kirkkovene oli mukana neljättä kertaa. Kirkkovenesoutuun oli haastettu Antrean Esa ja Kirvun Vilkas, mutta vielä tällä kertaa he eivät ilmoittautuneet mukaan. Hirrensyöksyä ja kyykkää oli tapahtumassa mukana näytösluonteisesti.
Kirkkovenejoukkueita osallistui 2 eli Sysmän Sisun soutajat ja Vuoksenrannan Säde. Sisun aika oli 40.59 ja Säteen 42.13. Vuoksenrannan joukkueessa soutivat: Tuomas Karvonen, Juho Kemppi, Markku Kemppi, Pekka Kemppi, Tarmo Korhonen, Anne Kuisma, Olli Kuisma, Juho Kuusinen, Jarkko Malola, Pertti Ruponen, Vilho Ruponen, Jussi Sokka, Hannu Virolainen, Päivi Virolainen ja perämiehenä Martti Talja.
Vuoksen Soutu 2.-5.8.2019
Tarkoituksena oli soutaa kahdella kirkkoveneellä Vuoksea alaspäin Jääskestä Äyräpäähän. Intoa puhkuva soutuporukka koki karvaan pettymyksen Venäjä tullissa, kun vaadittua soutuveneen rekisteritodistusta ei ollut olemassakaan ja kirkkoveneet käännytettiin takaisin Suomen puolelle. Pienen tuumauksen jälkeen matkaa päätettiin kuitenkin jatkaa kahdella henkilöautolla. Janne Pullisen laatimaa reittisuunnitelmaa päätettiin noudattaa soveltaen. Ensimmäinen yö yövyttiin Aholan vanhassa kartanossa Jääskessä ja kaksi seuraavaa Muolaassa Kuusaan motellissa. Loppujen lopuksi saimme jopa suunniteltua paremman tietopaketin mm. Äyräpään kirkon Talvisodan tapahtumista ja Taipaleenjoen taistelupaikoista sekä löysimme vanhan muinaislinnan vallihautoineen. Vuoksenrannan edustuksella oli onni kuulua kunniapuheenjohtaja-Martin autokuntaan. Häneltä saimme kuulla todella hienon infon retkikohteidemme historiasta.
Antrea-Kirvu-Vuoksenranta 3-ottelu kisattiin kuudennen kerran 3-henkisin kisajoukkuein 20.8.2019 Antrean isännöimänä Helsingin Jollaksessa. Kisalajeina oli mato-onginta, kirjaimen kokoaminen epämääräisistä palasista, tornin rakentaminen tyhjistä Karjala kaljatölkeistä ja Karjala-aiheinen tietokilpailu. Voiton vei Kirvun joukkue ja Antrea oli toinen. Aikataulu-/ kutsusekaannuksen vuoksi Vuoksenrannan joukkue ei ollut etukäteen valmistautunut, mutta nopealla aikataululla läsnäolevista koottu kisajoukkue: Päivi Kemppi, Teuvo Sintonen ja Kari Sintonen puolustivat hienosti Säteen mainetta.
Kyykkäottelua yhdessä Antrea-Seuran kanssa ei vuoden mittaan järjestetty.
MUUTA
Sysmän Kirjakyläpäivillä 5.-7.7.2019 olimme jo perinteisesti mukana myyntipöydän ja kirjavarastomme kanssa. Tapahtumaan osallistuivat Pirjo Violainen-Kuisma, Irja Niilahti, Eija Virolainen-Nurminen sekä Päivi ja Hannu Virolainen.
Uhvatta-koruja on vuoden 2019 loppuun mennessä myyty 39 kpl.
Artea T:mi Tea Itkoselta tilattiin 2 kpl Vuoksenrannan pitäjätauluja käytettäväksi Karjalaisilla kesäjuhlilla ja muissa tilaisuuksissa.
Vuonna 2018 Vuoksenrannan Kankaalan kirkon kellot löytyivät venäläisen historioitsijan Dmitry Odintsovin toimesta pietarilaisesta Pyhän Jobin ortodoksikirkosta. Vuonna 2019 saimme yllättäen kuulla Juhani Pekkolalta, että myös Noinmäen kirkon kello vuodelta 1922 on löytynyt. Se on kunnostettu ja koristaa nyt Koiviston satamaa. Näin molempien Vuoksenrannan kirkkojen kellojen olinpaikka on selvinnyt 75-vuotta sodan päättymisen jälkeen.
TALOUS
Kirjanpitomme hoidettiin Isännöintipalvelu Paula Pöysti Ky:ssä Asikkalassa. He eivät ole perineet palkkiota työstään, mikä kiitollisuudella mainitaan. Olemme huomioineet tämän kesäkukkalahjalla.
Itä-Suomen aluehallintovirastolta saatiin avustusta 800 euroa käytettäväksi muistopuistojen kunnostukseen ja ylläpitoon.
Vuonna 2019 ei toteutettu kirjajulkaisuja eikä suuria täydennyksiä myyntivarastoon.
Vuoden 2019 merkittävin tapahtuma oli muistojuhlamatka Vuoksenrantaan yhdessä Antrea Seuran kanssa. Juhlan osallistujamäärä jäi hieman alle budjetoidun ja selvästi alle edellisen matkan, vuoden 2014 osallistujamäärän. Pääosin tästä syystä matkatili jäi miinukselle 1.506 euroa. Tappion kattamiseksi saatiin Vuoksen Säätiöltä vastaava summa avustusta, joten vaikutus tilinpäätökseen oli 0 euroa. Juhlajumalanpalveluksen kolehti osoitettiin molemmille seuroille puoliksi muistopuistojen kunnostukseen ja ylläpitoon, osuutemme oli 413,75 euroa.
Muutoin vuosi koostui tavanomaisista toimintasuunnitelmaan kirjatuista tapahtumista. Kirjojen, paitojen, viirien, Uhvatta-korujen ja lippiksien myynti sujui hiljakseen ja tasaisesti edellisvuosien tapaan. Tilikauden tulos oli 3.482,37 euroa ylijäämäinen. Seuran taloudellinen tilanne on vakaa ja mahdollistaa myös erilaisten jäsenetujen tarjoamisenjäsenkunnalle. Tästä esimerkkinä perinnepäivän karjalanpiirakkakurssi, joka oli osallistujille maksuton.
**************************